Extend your stay

After 3 weeks of visiting companies, you might want to take a vacation. You are free to extend you stay up to 3 weeks, which you can fill in as you want. Here ars some suggestions:

Mexico

Our tour operator suggest this trip to explore Mexico:

Hierbij een grove opzet van een Mexico reis.
Het is een indicatie want we kunnen dit natuurlijk op maat maken voor de deelnemers.
We zijn uitgegaan van ca. 12 dagen. Het kan ook langer of korter uiteraard.


Vlucht Los Angeles - Mexico City
Retour Cancun - Los Angeles

Kosten circa € 325,00 euro voor een retour incl. taxen

Kosten hostels in Mexico vanaf 11 euro tot ca. 20 euro per persoon per nacht incl. ontbijt

Je kan op 2 manieren met de bus. Of je boekt losse bussen van de ene plaats naar de andere plaats of je boekt een bus waar je op en af kan stappen voor 8 dagen. Een mooie route is de volgende:

Dag 1 Mexico City aankomst
Dag 2 Teotihuacan en bezoek aldaar en terug naar Mexico City per bus
Dag 3 stadswandeling in Mexico City
Dag 4 Vertrek naar Oaxaca
Dag 5 Bezoek aan Hierve al Agua bij Oaxaca per bus
Dag 6 Per bus door naar San Cristobal. Daar zijn veel bezienswaardigheden
Dag 7 Bezoek per bus aan Sumidero Canyon
Dag 8 Per bus langs Agua Azul, Misol-ha, Palenque Ruins en door naar Palenque
Dag 9 Per bus naar Merida met bezoek aan Campeche
Dag 10 Vanuit Merida naar Chichen Itza en bezoek met gids. Dan door naar Cancun
Dag 11 Cancun
Dag 12 Vlucht naar LA

Een busrit waar je op en af kan stappen en ook deze excursies zijn inbegrepen kost ca. 315 euro per persoon.
Als je alleen busritten wilt hebben en alles zelf wilt bezoeken moet je rekenen op ca. 200 euro p.p.


Best of the West

Eelco Eerenberg, de reiscommisaris van Kryptos, heeft toentertijd een 'best of the west'-tour gemaakt.
Later heeft hij een stage in San Francisco gedaan en heeft onderstaande reis instussen 3x gemaakt.
Omdat een deel van deze bestemmingen overlappen met de studiereis zelf, kan het zijn dat enkele activiteiten al worden opgenomen in het programma van Pixel.
Dit zal dan op tijd kenbaar worden gemaakt.
Dit is een rondreis vanaf SF, maar dit is natuurlijk makkelijk door te draaien en LA als start-stad te kiezen:1 Blijf drie dagen in San Francisco, daar je de stad niet genoeg tijdens de reis hebt kunnen bewonderen. San Francisco is met recht één van de leukste Amerikaanse steden, omdat het namelijk niet als een Amerikaanse stad is opgebouwd. Het heeft echte wijken met elk een eigen karakter en historische tramlijnen (leuk om een keer te nemen).

Ga op dag 1 vroeg in de ochtend naar Alcatraz (van te voren via internet reserveren), loop bij terugkomst via Pier 39 naar 2715 Hyde Street. Daar kun je fietsen huren om via een leuke route de Golden Gate Bridge over te fietsen, een drankje te doen in Sausalito en terug te varen met de ferry. Koop de kaartjes voor de ferry op de boot en niet bij de fietsverhuur, dat scheelt een paar knaken. Eten kun je dan in North Beach, voor de beste sushi in town bij Sushi on North Beach, voor Italiaans met een leuke twist bij The Stinking Rose. Wie een traditionelere trek heeft kan zeer goed terecht bij Houston’s Restaurant.

Dag 2 is voor het Golden Gate park. Begin aan de kant van Stanyan Street en loop het park door richting de oceaan. Er is dan genoeg te zien op je route: het De Young Museum met haar prachtige moderne architectuur, de beelden bij het Music Concourse, de bekende Japanese Garden, en vlak voor de oceaan de Queen Wilhelmina Tulip Garden. Loop op het strand zuidwaarts tot aan Judah street, waar je de light rail kunt nemen terug naar de stad. Stap uit bij Cole Street voor een fijne lunch bij Burgermeister. Bij lekker weer op te eten in het aanpalende Sunset Tunnel Park. Vanaf de Burgermeister is het prima lopen naar één van de bekendste wijken van San Francisco: Haight-Ashbury, nog steeds een hippie wijk met prachtige Victoriaanse huizen. Loop een beetje om voor de mooiste huizen: loop Frederick Street oostwaarts af tot aan de Buena Vista Avenue, volg deze Avenue noordwaarts tot aan Haight Street, en loop Haight vervolgens westwaarts af tot aan Stanyan. Op Haight en Stanyan kun je de bus pakken richting downtown. Een leuk en oprecht hapje eten doe je in Cha Cha Cha op Haight en Shrader.

Dag 3 is voor het moderne San Francisco en het vertrek. Probeer vroeg een rondje te lopen rondom Montgomery Street. Je kunt dan het Wall Street van het Westen bekijken, met zowel historische gebouwen als moderne gebouwen. In het Capitool/Eye Witness Travel vind je een prima en korte route. Probeer om 10:30 in de auto te zitten, het wordt 8 uur rijden (inc stops) naar Santa Barbara.

Verlaat San Francisco in Zuidelijke richting over de 280, dwars door Silicon Valley. Neem de afslag naar CA-85-S, dan naar CA-17-S en dan naar CA-1- S. Je rijdt nu op snelweg 1 naar het zuiden. Snelweg 1 is een attractie op zich en gaat door een prachtig natuurgebied. Let op zodra je Monterey nadert, want we gaan de 17-mile drive nemen: een tolweg door een bijzonder stuk natuur. Vanaf CA-1 kun je de 17-mile drive nemen. Je krijgt bij de ingang een leuk boekje met een route die je moet volgen. Je kunt geregeld stoppen. Neem vanaf de 17-mile drive de uitgang bij de Carmel Gate. Je komt dan in een leuk dorpje voor je lunch: Carmel. Ooit was Clint Eastwood hier burgemeester en dat is te zien. Na de pauze kun je bij Carmel weer de CA-1 op richting het zuiden. Je rijdt dan na ongeveer 30 minuten in de Big Sur. Een waanzinnig rotslandschap met prachtige groene heuvels en een woeste zee. Stop geregeld om er van te genieten. Stop sowieso bij het Julia Pfeiffer Burns State Park, waar je een kleine wandeling kan maken naar een verborgen strand met mini waterval. Het is een vredig gebied om de benen even te strekken. Volg de CA-1 verder naar het zuiden tot aan Santa Barbara, waar je rond diner aan zou moeten komen. Vanaf San Luis Obispo kun je het beste de 101 naar het zuiden volgen, om wat tijd te winnen. De CA-1 is vanaf daar niet meer interessant. Neem een hotel in het gedeelte van Santa Barbara aan de zee, dat is het leukste gedeelte van het surfers stadje. Hier kom je het makkelijkst door vanaf de 101-S afslag 97 te nemen en dan rechtsaf te slaan op Castillo Street. Rij Castillo Street uit en sla linksaf, je rijdt dan langs de zee en je bent in het mooiste gedeelte van Santa Barbara. Eten en drinken doe je in Santa Barbara aan State Street, wat op loopafstand van je hotel en het strand is.

4 Dag vier is overdag in Santa Barbara en daarna rijden naar Los Angeles. Er zijn een aantal dingen die je in Santa Barbara kunt doen (en het lukt makkelijk ze allemaal te doen). Je kunt lekker even op het strand liggen en bij fijn weer zelfs een duik nemen. In het Capitool staat een leuke wandelroute door Santa Barbara die echt een aanrader is, het startpunt is loopbaar van het strand. Tot besluit is het leuk om de missiepost te bezoeken. Het is één van de mooiste missieposten en je krijgt meteen wat mee van de (harde) geschiedenis van de Spaanse bezetting. Vergeet niet op State Street een gezond sapje te nemen bij Blenders in the Grass, de echte californian way!

Na een relaxte dag in Santa Barbara kun je het beste rond een uurtje of 16:00 wegrijden, bijvoorbeeld direct vanaf de missiepost. We rijden dan de 101-S af richting Los Angeles, waar we nog in het licht aan komen. Los Angeles is eigenlijk niet één stad, maar een verzameling steden. Waar je je hotel neemt maakt niet veel uit, rijden moet je dus toch en veel ook.

5 Los Angeles staat bekend om haar film industrie. Morgen ga je naar Hollywood, maar vandaag staat in het thema van de studio's zelf: Universal Studios.
Universal Studios (US) is een combinatie van een museum, excursie en pretpark. Eigenlijk gaat iedereen om maar één reden naar US: de studio tour. Tijdens deze tour rij je in een tram met gids over het terrein van universal waar veel films en series worden opgenomen. Sommige sets zijn generiek, andere specifiek. Naast de studio tour heeft het parkje redelijk leuke attracties waarin zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van attributen uit films. De waterworld show is zeker aan te raden om te bezoeken. Het lukt gemakkelijk om één show en alle attracties op één dag te doen.

6 Los Angeles is eigenlijk geen stad, maar een conglomeraat van steden. Het overgrote merendeel van de steden van Los Angeles is het bezoeken niet waard en sommige zijn zelfs ronduit gevaarlijk in verband met het buitengewoon heftige bendegeweld. De gouden regel is dan ook: bezoek alleen die plekken die toeristische waarde hebben, ga niet onvoorbereid een willekeurige plek bezoeken. Als je je Marco Polo “gewoon ergens naar toe gaan” mentaliteit wil toepassen, doe dat dan in San Francisco: de veiligste stad van de VS.

Vandaag bezoeken we in razend tempo de highlights van Los Angeles. Optimaliseer deze route op basis van je hotel ligging. Sta vroeg op, zodat je niet al te veel hoeft te haasten. Bovendien sta je in Los Angeles altijd in de file, dus calculeer dat in.

Begin in Beverly Hills. Parkeer je auto onder de bibliotheek/gemeentehuis, dat is goedkoop en centraal. Vanaf het gemeentehuis (die architectonisch de moeite zeer waard is) loop je zo naar de bekende winkelstraten. Kijk je ogen uit naar de winkels, de prijzen, en de auto's die rondrijden. In het Capitool staat wederom een aardige en korte route om te volgen, maar je kunt ook zelf naar de Rodeo Drive lopen en weer terug. Alles staat netjes aangegeven en is keurig onderhouden.

Vanaf Beverly Hills rijden we naar Hollywood, een relatief klein stuk. Je kunt overwegen om hier door de villawijken te rijden van Beverly Hills, waar vele sterren wonen. De meeste reisgidsen hebben een route, maar online vind je gemakkelijk actuelere.

In Hollywood aangekomen wordt al snel duidelijk dat de grandeur van de film daar allang niet meer leeft. Op een baar blokken na is het vervallen en onaantrekkelijk. Op de hoofdstraat (Hollywood boulevard) zit alles wat je wilt zien op loopafstand: het Mann's Chinese Theater, het kodak theater en het aanpalende winkelcentrum. Ga het winkelcentrum in voor het beste fotomoment van het hollywood-sign. Tevens een mooi moment voor een koffie of een lunch.

Vanaf Hollywood rijden we naar Santa Monica. Hier kun je de third street promenade bewandelen, alwaar bij lekker weer veel opkomend muziektalent zich probeert bekend te maken. Vanaf deze promenade loop je snel naar de pier, een bekend stukje Amerika. De pier is leuk om te bewandelen en te bekijken. Vanaf de pier gaan we naar het strand, bij lekker weer kun je prima even een uurtje zonnen of zwemmen. Als je naar de zee kijkt gaan we lopend links af, richting Venice Beach. Venice is de hippiewijk van Los Angeles en eigenlijk een mislukt project om Venetië na te bouwen. De sfeer is uniek en leuk om mee te maken; er zijn openlucht fitnessscholen op het strand, veel beschilderde muren en campers, kunstenaars en terrasjes. Omdat je zelden terrasjes in Amerika ziet, is dit een leuke plek om de dag af te sluiten met een borrel.

Als het nog licht is en je nog puf hebt, kun je naar downtown Los Angeles rijden en hier het zakendistrict bekijken. Er zijn architectonisch alleraardigste gebouwen neergezet, waarbij het Walt Disney concertgebouw van harte is aan te bevelen. Ook de wandelroute van het Capitool door downtown is leuk om te doen.

Het is het makkelijkst om terug te rijden naar je hotel en daar in de buurt te eten. Voor een goedkope maar goede maaltijd ga je naar Chinatown.

7 Walt Disney is op en top Amerika. Zowel de films, maar zeker ook de pretparken. Een bezoek aan Disney Land is dan ook een mooie duik in de Amerikaanse samenleving: alle groepen komen er, het is perfect georganiseerd en de bekende verhalen zijn leuk verwerkt tot attracties. Voor liefhebbers is alleen de Indiana Jones attractie al de moeite waard; waarbij je in een autonoom rijdende Jeep door een life-size tempel rijdt, inclusief hangbrug boven vuur.
Het aanpalende park dat in het thema van California is uitgevoerd is minder de moeite waard, tenzij je een echte pretpark liefhebber bent.
Wie geen zin heeft in een uitgewerkt park, maar gewoon veel heftige Coasters wil doen kan naar Six Flags rijden dat ook in Los Angeles ligt.
Liefhebbers van kunst gaan vandaag naar het Getty villa, in Malibu. Tickets zijn gratis, maar moet je online van te voren bestellen. Het is wel zeer gepast een donatie te doen aan het museum, dit niet doen wordt als grove belediging gezien tenzij je absoluut niet in staat bent om bij te dragen. Veel Amerikaanse musea werken volgens dit systeem overigens.

8 Vandaag rijden we van Los Angeles naar San Diego: de zuidelijkste plaats van California en een vriendelijke stad. Het is tevens het beste moment voor een dagje strand voor wie wil; want in San Diego is het weer fantastisch.
De trip van Los Angeles naar San Diego is eenvoudig, volg gewoon de aangegeven route via de snelweg.
San Diego is een heerlijke rondhang stad. Je kunt het prachtige park bekijken, marine schepen en het oude station, en de verschillende wijken. Twee wijken zijn erg aan te raden: little italy, waar je heerlijke italiaanse koffie/ijs/broodjes kunt eten en gaslamp district, wat oud koloniaalse sfeer heeft. Het laatste is natuurlijk leuk om in de avond te bezoeken, ook omdat er het uitgaans leven is.
Bekijk wat je wilt doen, morgen gaan we een dagje naar het strand of naar Mexico!
Twee leuke eet en begin-van-de-avond tips in San Diego zijn; Starlite (3175 India Street) en Turf Supper Club (1116 25th St). Het eerste restaurant/bar is helemaal ingericht in retro stijl, heeft waanzinnig goede cocktails (neem die met ginger beer) en heerlijk biologisch eten. Gezellige sfeer waar je zo de hele avond kunt zitten, of om je klaar te maken voor het vervolg. Het tweede restaurant is heel wat anders: er staat een centrale BBQ binnen, en je besteld een mooi stuk vlees wat je zelf met je tafel en de andere gasten mag BBQ'en. Het eten is goed, maar het is ook een leuke manier om echte SD'ers te leren kennen.

9 Vandaag is na een ruime week verlengen de tijd gekomen voor een dag strand! San Diego kent vele stranden, waaronder enkele goede surfstranden.
De leukste plaats is La Jolla, wat mooi in een baai ligt. Je kunt er naar surfers kijken, zelf zwemmen of lessen, of gewoon zonnen en een boekje lezen. Er zijn ook leuke barretjes met soms een terras. Let wel op dat je bijna nergens alcohol op het strand mag nuttigen. Voor de lunch kan ik El Pescador van harte aanbevelen; heerlijke verse vis sandwiches (627 Pearl Street): bestel wat to-go en eet het op het strand op!
Als alternatief voor het luieren kun je ook een dagje Mexico doen. Het is wel wat gedoe, omdat je de grens over moet. Het is aan te raden met de tram naar de grens te gaan, en per voet over te steken. Dat is rustiger dan met de auto. Vervolgens gaat iedereen in Mexico naar Tijuana, wat bekend staat als een feeststad voor Amerikanen en wat wel wat weg heeft van de feesteilanden in Europa; maar dan wel nadrukkelijk met een Mexicaans tintje.

10 Vandaag wordt een dag lang reizen, tussen San Diego en Las Vegas ligt niet heel veel wat de moeite waard is. Dus gas erop en richting Las Vegas!
Wat nog wel leuk is om te doen is om Joshua Trees te bezoeken, zonder het (weinig leuke) park te bezoeken.
Op de I-15 richting Las Vegas kom je door de Mojave woestijn.
Als je af en toe stopt, dan kom je eind van de middag aan bij Las Vegas. Het is leuk om centraal op The Strip te logeren, dat hoort echt bij het Las Vegas gevoel. Omdat Las Vegas ook een donkere kant kent moet je oppassen met heel goedkope hotel aanbiedingen. Vaak worden die kamers ook door prostiuees gebruikt. Het Treasure Island casino/hotel is een tip; het heeft gemiddelde prijzen, ligt goed en je zit in een karakteristiek gethematiseerd Vegas hotel. Het helpt je reis zo te plannen dat je niet in het weekend in Vegas bent. Dat scheelt aardig in de kosten, maar kan wat gepuzzel zijn. Bij het opstellen van deze verlenging is geen rekening gehouden met de einddatum van de studiereis.

De avond moet je een paar attracties op de strip bekijken die alleen 's avonds te zien zijn: de compleet over-the-top show bij Treasure Island en de vulkaanuitbarsting bij The Mirage. Daarna kun je met de taxi of met de eigen auto (te ver om te lopen) naar het oude gokcentrum van Vegas, dat compleet overkapt is met een LED-scherm: het grootste scherm ter wereld.

11 Viva Las Vegas! Overdag kun je de casino's op de strip bekijken, je dag zal voorbij vliegen. Enkele tips zijn: de rollercoaster in New York New York, de fonteinen bij het Bellagio, de leeuwen in het MGM, het nagebouwde Venetië in The Venetian; dat op de eerste verdieping ligt. Bekijk ook de winkels bij Ceasar's Palace voor wie van winkelen houdt.
Als de avond is gekomen raad ik van harte aan om een show te bezoeken; dat is waar Las Vegas toch ook bekend om staat. Er zijn shows in alle soorten en maten, maar de regel is wel dat de shows bij de grote casino's echt de moeite waard zijn en tot de wereldtop behoren. Een aanrader is KA (cirque du soleil), waarbij het podium van de show op gigantische robotarmen staat.

12 Doe nog snel een laatste gokje en in de auto, op naar de Grand Canyon. De route loopt via de Hoover Dam, wat een bezoek zeker waard is. Je kunt voor veel geld de Dam ook in, maar het meest indrukwekkendst is er gewoon overheen lopen. Rijd verder naar Tusayan aan de South Rim van de Canyon voor overnachting.

13 Het nadeel van de Grand Canyon is dat hij zo groot is, dat eigenlijk niet goed te zien is hoe wonderbaarlijk hij is. Een fatsoenlijke tocht om dat gevoel wel te krijgen zal twee dagen duren, dus dat is geen optie. Begin daarom je dag bij het National Geographic Visitors Centrum, waar ze een IMAX film tonen. Die is leuk om te bekijken, je steekt er wat van op en je ziet de Canyon van onderuit.
Daarna kun je doorrijden naar het park zelf. Koop bij de ingang een jaarkaart voor alle parken, want dat haal je er gemakkelijk uit. Je hebt één kaart per auto nodig.
Hier kun je je wandelschoenen aantrekken en een kort stukje de canyon in lopen, wat prachtige uitzichten oplevert en foto's zonder auto's. De borden geven het al heel duidelijk aan; naar de bodem lopen en weer terug is fysiek onmogelijk. Probeer dit onder geen beding, elk jaar sterven er nog op die manier toeristen of er worden dure reddingen georganiseerd. Zorg er ook voor dat je allemaal een fles water bij je hebt, de Canyon ligt in de woestijn en alle routes hebben nauwelijks schaduw. De droge lucht doet je ook nog eens extra snel uitdrogen. Op de populaire wandelroutes zullen ook parktroopers rondlopen die je hier aan herinneren en je terug sturen als je niet voldoende bent voorbereid. De leukst trail is de South Kaibab Trail (tot aan het ooh-aah point, en dan weer trerug. Let op: daarbij staat geen bordje. Het is het eerste panorama-punt).
Na afloop rijden we naar Cedar City. Een hotelstad, wat bijna alleen maar draait op bezoekers van twee mooie parken: Zion en Bryce.

14 Sta vandaag vroeg op want we gaan twee parken op één dag doen. Rij eerst naar Zion NP, wat een Canyon is maar waar je onderin binnenkomt. Het is terecht verboden met je auto door het park te gaan, dus parkeer na de ingang (als je laat op de ochtend bent kun je beter voor de ingang parkeren en met de pendelbus naar het park gaan). Je gaat door het park met een trammetje en die stopt op alle stops. Er zijn twee stops de moeite waard voor een ochtend: The Weeping Rock; alwaar 10.000-jaren oud water uit stenen valt met de bijbehorende unieke vegetatie. Dit is een uitstapje van nog geen halfuur. Daarna kun je weer door naar de Temple of Sinawava- stop, om daar de River Side Walk-trail te belopen. Dat kan in een uurtje en als het veilig is ga je echt een nauwe spleet van de canyon in.
Rijd voor het middag programma naar Bryce NP. Een waanzinnig park, met wederom een canyon; die je nu van boven benadert. Anders dan bij de Grand Canyon zijn er pilaren blijven staan in de canyon in felle kleuren geel en rood. Hier is een wandeling naar de bodem en weer omhoog aan te raden, wat in 2-3 uur zeker lukt, bijvoorbeeld de Navajo-trail. Je kunt bovenaan de canyon overigens ook genieten van een prachtige zonsondergang, wat de kleuren van de pilaren prachtig doet veranderen.
Rijd weer terug naar je hotel in Cedar City.

15 Veel mensen hebben na Las Vegas het gevoel toch nog wat gemist te hebben; en we moeten terug naar het Westen en een tussenstop maken. Daarom rijden van de Cedar City weer naar Las Vegas, waar we nog een dag lol kunnen trappen. Wie goedkoop en toch goed wil zitten stopt bij Boulder Station: een hotel aan de rand van Vegas met pendelbussen. Je komt hier eind van de middag aan, dus heel veel kun je niet meer doen. Een avondje tv-kijken of badderen is een fijne afkoeling na de drukke afgelopen dagen. En je kan altijd nog een gokje wagen, een show bezoeken (zoals het gratis carnaval in het Rio casino). Voor de stappers kan er ook leuk gedanst worden in de vele clubs van Vegas.

16 Van Las Vegas rijden we naar Death Valley, op naar het heetste punt van de aarde. Zorg dat je bijtijds in Death Valley bent, want het heetste punt van de wereld is leuk om rond het middaguur te bezoeken. Er zijn twee attracties in Death Valley die de moeite waard zijn: Badwater (heetste punt van de wereld), en Dante's View.
Van Death Valley rijden we naar Yosemite, de grote natuurfinale van de reis, al heb je kans door het late tijdstip in het jaar dat de waanzinnige watervallen zijn opgedroogd. Reis naar Oakhurst, een dorpje waar je kunt overnachten en de beste spareribs eten die je ooit zult proeven (Todd's Cookhouse tegenover Day's Inn aan Hwy 41).

17 Sta wederom vroeg op, zorg dat je om negen uur richting Yosemite trekt. Neem genoeg proviand mee, maar laat niks achter in de auto: beren kunnen de auto openbreken.
Zoals gemeld heb je pech dat je laat in het najaar Yosemite bezoekt, maar je kunt mazzel hebben: soms doen de watervallen het nog. Als je wat later komt in november doen ze het ook weer als er wat sneeuw bovenin is gevallen, maar nooit zo uitbundig als in het voorjaar. Maar ook zonder watervallen blijft Yosemite een geweldig mooi park, met karakteristieke rotspartijen die de vallei omgeven.
In de herfst staat Yosemite bekend om haar mooie herfstkleuren en de rust in het park (bedenk je dat jaarlijks bijna 4 miljoen mensen het park bezoeken).
Met of zonder werkende watervallen; het is een must om de mist trail te lopen (oke, met spetterende watervallen is het indrukwekkender dan met piezeltjes, maar er is meer dan watervallen), deze brengt je langs twee watervallen die je ieder zowel van de onderkant als bovenkant bewondert op de route. Het is leuk om via de mist train omhoog te lopen en dan via de john muir trail weer naar beneden. Wie vroeg omhoog gaat en geen last heeft van hoogtevrees kan het laatste stuk ook lopen: bij het eind van de misttrail kun je de halfdome trail doen, je komt dan bovenop één van de bekende rotstoppen. Wees voorbereid dat de laatste 100 meter met kabels werken wordt, maar het is allemaal prima geregeld: je hoeft zelf niks bij je te hebben.
Terug naar je hotel kun je een andere attractie van de westkust bekijken: de enorme sequia bomen bij Mariposa Grove. Een klein wandelingetje en wat fotos later en op naar het hotel!

18 Ondanks de zware dag weer vroeg op; want we moeten wat kilometers maken. We rijden terug naar San Francisco, maar via Sacramento: de hoofdstad van california.
Je kunt in Sacramento overdag een gratis rondleiding krijgen door het State Capitol, een aanrader: je ziet en leert wat van de politiek. En met een beetje mazzel wil de gouverneur met je op de foto. Een tikkeltje kitscherig is het oude centrum, maar wel in orginele staat. Loopbaar vanaf het capitol.
Terug in San Francisco kun je een hotel in de stad nemen, of bij het vliegveld voor de terugreis. We hebben nog twee dagen in San Francisco en omgeving, maar er staan wat dagtrips op de planner.

19 Vandaag een leuke dagtrip in de regio van San Francisco. Er zijn meerdere mogelijkheden; afhankelijk van wat je met de studiereis al hebt gedaan.
Je kunt makkelijk een dagdeel op Stanford rondlopen, een campus om jaloers op te zijn. Dit is goed te combineren met een rit door Silicon Valley langs de grote bedrijven. Een leuke lunch/borrel locatie is San Jose, waar de meeste mensen die in de Valley werken wonen. Ze hebben er een geestig europees centrum nagebouwd, wat vooral leuk is omdat het ons niet als Europees zal doen voorkomen (Santana Row).
Een andere optie is Berkely, wat ook een prachtige campus heeft. Bovendien is de mormoonse kerk aldaar een apart bouwwerk. Je kunt dit afmaken met een rondje rondom de Bay, met genoeg leuke plaatsjes en stops.
Tot besluit kun je Napa Valley bezoeken, de bekende wijnvallei. Er loopt een ovale route doorheen, met alle wijnboeren daaraan liggend. De meeste reisgidsen hebben leuke adviezen waar je leuke wijnproeverijen hebt. Tevens kun je er een geiser bekijken.
Wie niks van dit alles wil kan natuurlijk ook een dag San Francisciaan zijn, en de dag vliegt daar met gemak om.

20 De laatste dag: ga lekker San Francisco in. Bekijk wat je hebt gemist, koop souvenirs en bereid je voor op de terugvlucht. Misschien is het leuk om met alle deelnemers ergens te gaan eten, om verhalen uit te wisselen.
Het is wel leuk om bij Pier 39 het Arcade Museum te bezoeken (gratis entree), alwaar je hele oude arcade spellen kunt spelen (niet gratis). Leuke en ongedwongen nostalgie.

21 Retourvlucht. Goede reis en welthuis!

Algemene tips:
-Boek goedkoop je hotel de nacht voordat je hem nodig hebt via www.hotwire.com: dat zijn overgebleven kamers van goede hotelketens die anoniem verkocht worden (zodat de normale kunstmatige prijs niet al te veel gedrukt wordt).
-Amerika doet al iets langer aan social media dan wij dat doen en zeker in de regio’s die in deze reis zitten. Via www.tripadvisor.com kom je altijd bij leuke restaurants uit en filter je de slechte kwaliteit. Voor vragen over deze verlengingen kun je mailen naar travel@pixel2010.nl

 

Powered by Etomite CMS.